В Идейник е време за финал!

Идейник е първото по рода си онлайн състезание по социално предприемачество. Започнахме Идейник с целта да създадем място, в което да почерпим опит от българите в чужбина и да ги обединим с други дейни хора, живеещи в България, за да могат заедно да работят за решаването на предизвикателства, пред които България е изправена. Сформирахме 15 екипа в 5 категории – “Гражданско общество”, “Образование”, “Градска среда”, “Зелено предприемачество”, “Здравеопазване”, като всички те работиха усилено по обществено значими казуси и с помощта на ментори-експерти в сферата изготвиха работни проекти с цел тяхната бъдеща реализация.

През последните 3 месеца участниците преминаха през няколко етапа – направиха детайлно проучване, генерираха идеи и изготвиха концепции. Менторите им помагаха да разработят детайлни планове за реализация и да ги направят още по-реалистични и постижими. Трима лектори споделиха ценни съвети по време на три уебинара за това как се работи по-успешно във виртуални екипи, как се създават иновации с метода дизайн мислене и как успешната комуникация на дадена идея ни печели съмишленици.

До полуфинал стигнаха 11 идеи, които ви представихме през последните 2 седмици. Всяка от тях беше оценена от менторите и външен оценител по 5 критерия: ефективност, въздействие, изпълнимост, устойчивост и иновативност. Сформирахме рейтинг за всички проекти (виж графиката) и така бяха определени петте най-добри идеи във всяка категория.

Финалистите са:

  • Нитро в „Гражданско общество“, които разработват онлайн социална платформа и мобилно приложение, вдъхновяващо извършването на добри дела и доброволстване в ежедневието на българите по света и у нас чрез изпълнение и споделяне на достъпни и забавни с игровия си елемент предизвикателства;
  • Идейци без граници в „Образование“, които се фокусират върху осъществяването на връзката между родните студенти и успешно реализиралите се сънародници в чужбина чрез онлайн платформа, с цел генериране и осъществяване на иновативни идеи за промяна в образованието, както и реализиране на проекти за личностно и кариерно развитие.
  • БАМС в „Градска среда“, които работят над създаване на нов тип социално пространство – споделена среда за хора в равностойно и неравностойно положение, в която чрез танци и други културно-спортни дейности да се работи за социализирането помежду им.
  • Компас в „Зелено предприемачество“, които искат да  стимулират  устойчив  начин  на  живот  в  града  чрез създаване на платформа за градско градинарство в домашни условия, предназначена за хора  c  малко  опит  в  тази  област;
  • Трансформърс в „Здравеопазване“, които предлагат платформа, на която да се предлага онлайн консултация по леки психични болести и при необходимост ефикасна психотерапия от акредитирани специалисти и с която да се ангажират съвкупност от институции.

Дотук активно работиха екипите, менторите и лекторите.

Сега е ваш ред!

Вие имате възможност да гласувате и да подкрепите онази идея, която според вас е най-иновативна и значима за малките стъпки към промяната в България. Ние ще направим всичко възможно да подпомогнем тази идея да се реализира.

Гласувайте за вашия фаворит до 29.02. 23:59ч (понеделник)!

във фейсбук страницата на Идейник, като харесате видеото на екипа, чиято идея ви е впечатлила най-много.

  • Гласувай за Нитро
  • Гласувай за Идейци без граници
  • Гласувай за БАМС
  • Гласувай за Компас
  • Гласувай за Трансформърс

На 1 март ще обявим идеята победител в първото издание на Идейник.

Ние работихме с много страст и желание, за да направим това състезание възможно. Вярваме, че то ще се превърне в успешен модел, по който да ангажираме българите с опит в чужбина и да ги съберем с дейни съмишленици тук в родината. Така с общи усилия променяме стъпка по стъпка България в положителна посока. Развиваме обществото си и действаме активно. Решаваме проблеми и постигаме промяна. Защото ни пука и защото сме убедени, че можем!