Равносметката: какво е Идейник дотук

Началото…

Като сдружение на българите с опит и образование в чужбина, в главите на екипа от „Тук-Там” винаги стои въпросът как българите в чужбина и тези, живеещи в България, заедно могат да осъществят позитивната промяна в България.  Ражда се идеята да се създаде мрежа, която да дава възможност на българите в чужбина да споделят знанията и опита си, натрупани там.

Така през 2015 г., в партньорство с “Обединени идеи за България”,  стартира “Идейник” –

първото и единствено в България онлайн състезание за социално предприемачество.

Онлайн, за да може да се включи всеки българин от всяка точка на света; близо 3 месеца, за да могат екипите  цялостно да развият проектите си от идеята до плана за реализация; с ментори, за да могат участниците винаги да имат достъп до съвет от експерт в областта.

В състезанието се включват 15 екипа от надъхани и дейни хора, които търсят решение на казуси  в различни области като образование, градска среда, гражданско общество, зелено предприемачество и здравеопазване. Така то успя да обедини 97 души с опит в 15 различни държави около каузата да допринесат за положителната промяна в България.

Първото издание на “Идейник” остави след себе си незабравими емоции, нови запознанства, нови умения, поуки и най-вече усилена работа, придружена със завидни резултати. „Идейник” даде начало на три проекта, които се развиват успешно и до днес.

Какво оставихме след себе си…

6 месеца след края на първото издание Идейник идва време за равносметка и резултатите могат само да ни радват.

Екип „БАМС”

И тук, като всяко състезание, победителят беше само един, макар всяка от идеите да беше иновативна и обществено значима. Екип „БАМС” успя да спечели състезанието, а след това и да реализира идеята си, като разбива на пух и прах представата, че хора с физически затруднения не могат да танцуват и да се забавляват заедно с останалите. Ентусиастите от БАМС създадоха InTheMood – зала за културни събития и танци, която събира зрящи и незрящи и чрез универсалния език на танца улеснява интегрирането им в обществото. А когато става дума за ново културно място в града, нашите приятели от “Подлезно” също подкрепиха екипа, разкрасявайки с графити фасадата на InTheMood. БАМС продължават работата по финализирането на втората зала в центъра и търсят спонсори.

Екип „Нитро”

Петимата будители от „Заедно в час” фокусираха своите усилия върху малките добрини, които правим в ежедневието си. Идеята им стартира с името „ДоброДействай” и целеше да създаде платформа и мобилно приложение, вдъхновяващи извършването на добри дела в ежедневието чрез изпълнение и споделяне на достъпни и забавни предизвикателства. Екипът обаче продължи да работи над визията си. В началото на лятната ваканция се организираха crossfit тренировки на открито от ученици за ученици с благотворителна цел. За всеки ученик, взел участие, екипът намери спонсори, които да дарят средства за деца със Спина Бифида и Хидроцефалия и по този начин да подпомогнат достъпа им до спорт, което е от първостепенна важност за тях. Много ученици се включиха и по този начин успяха да съберат немалко средства. Не след дълго „ДоброДействай” прерасна в компания с бранд Little Thanks, която насърчава доброволчеството, благотворителността и социалната ангажираност на учениците и получи финансиране и менторство от Innovation Starter.

Екип “Компас”

Зеленият бизнес и предприемачеството са намерили баланса в проекта на екип „Компас”. Целта на техния проект е да стимулира устойчив начин на живот в града чрез създаване на платформа за градско градинарство в домашни условия, предназначена за хора c малко опит в тази област. Стремежът им е да събудят интереса на младите хора от големите градове към органично и качествено градско градинарство в дома и успяват със страхотната си платформа еasygrow.me.

Готови за новото начало!

След равносметката за добре свършената работа идва ред и на второто издание на „Идейник”. Днес сме по-добри, по-сигурни и по-надъхани от всякога! Приготвили сме по един проблем, който чака да бъде разрешен, в цели осем области – здравословен начин на живот, образование, гражданско общество, зелена идея, туризъм, култура и изкуство, градска среда и здравеопазване.

Предизвикваме те да посееш идея и да пожънеш промяната с нас! А ние ти обещаваме два месеца и половина, изпълнени с много емоции, запознанства, труд, нови умения и така любимото ни удовлетворение.

С леко намигване напомняме, че кандидатстването е от 1 до 15 септември и имаш достатъчно време да се включиш.

Регистрирай се тук.

Индивидуално или в отбор с приятели, защото е още по-забавно, така че бързо събери екип от 5 човека!

Действай, действай, не губи време! Посей идея, пожъни промяна!