НАШИТЕ ЕКИПИ: Ние можем да сме добри!

В рубриката “Нашите екипи” ви представяме участниците в Идейник, хората, които работят по своите проекти, искат промяната и имат идеи как да я постигнат. Продължаваме с най-младия екип в категория „Гражданско общество”.

Те са на 17. Те са трима ентусиазирани ученици от ПГ по туризъм „Д-р Вaсил Берон“, Велико Търново. Те имат опит в сферата на социалното предприемачество чрез участието си в учебна компания. Тримата са силен екип, желаещ да надгради уменията и опита си чрез участието в Идейник. Те са екип GPS: Габриела, Полина и Стефан. Избират този казус, защото смятат, че да си доброволец означава да помагаш, да правиш промяна, да правиш добро,защото добротата е да подариш усмивка, а в днешно време е трудно да видиш усмихнати хора по улицата. Мотото им е: Ние искаме да сме добри, ние можем да сме добри.

Габриела е от град Левски. Описва се като комуникативна, усмихната и умееща да взима решения, като го доказва с първия си самостоятелен избор – да избере какво и къде да учи. Габи обожава да се сблъсква с новото и непознато, предизвикателствата са важни за нея и държи да се справя с тях. Тя е алтруист, искрено желае младите да се развиват и да променят мнението на обществото за тях.

Полина е от град Левски, позитивно настроена към участието в нови проекти и екипи. В учебната компания е натрупала опит като координатор на отдел производството. Покрай участието си в национално състезание, за което е снимала клип, е установила, че това не е само забавление, но и доста сериозна работа. В свободното си време обича да танцува и се занимава с фотография. Личната ѝ каузса е: Да подам ръка, за да има усмивки.

Мъжкият представител в отбора е Стефан от град Горна Оряховица. Обича да работи в екип. Умее да изслушва различните страни, да работи под напрежение и да се справя със задачи в кратки срокове. Като всеки млад човек в свободното време обича да се забавлява с приятели и да спортува. Неговото мото в живота е: „Смелостта е отговорността да поемаш умерен риск“.

Проектът им се казва „Уча се да уча“ и е насочена към формирането на проактивно мислене в учениците и децата между 13-18 години относно екологията и нашия принос за опазване на природата и околната среда. Идеята ще се осъществи от екип GPS и оттам идва и наименованието „Уча се да уча“ – деца обучават деца чрез дейности, целящи подобряване на информираността в младежите и децата за опазване на околната среда.

Предвидили са три дейности по този проект. Първата е креативен пътуващ урок – „Земята е единна и единствена“, който ще се проведе на 15 май – Световен ден на климата и ще се случи в училища и детски градини от Великотърновският регион. Следва и иновативна информационна кампания за разделно събиране на отпадъци „Говорещи кошчета“, която се опитва да запознае учениците с ползите от разделното събиране на отпадъци. Третата дейност ще е селфи конкурс- „Усмихни земята“ на фейсбук страницата на проекта. В края на реализацията екип GPS ще се изработи филм относно проведените информационни кампании. Със сигурност ще ви направим съпричастни с него.

Тези трима ученици ни върнаха надеждата, че в България има креативни, амбициозни и отговорни млади хора, които искат промяната и я случват, защото могат. Повярвай го и ти!