Нашите ментори: 3 сърцати гласа в подкрепа на зеления бизнес

В рубриката „Нашите ментори“ ще представим експертите, които ще помагат на участниците в екипите по време на състезанието в генерирането на идеи и изготвянето на техните проекти за даден казус, споделяйки своя опит и давайки насоки за реализацията.

В света днес, където социалният елемент става все по-важен, клиентите искат да работят с фирми, които се грижат за околната среда. Те търсят доказателства, интересуват се, питат и ценят този бизнес, който реално покаже екологична ангажираност. Без значение дали става въпрос за стартираща фирма или организация с дългогодишен опит, все повече компании насочват своя бизнес модел към „зелената“ вълна.

Като че ли много от хората в България обаче все още тълкуват неправилно или твърде ограничено идеята за зелено предприемачество. Други гледат на зеления бизнес като на хитра маркетингова стратегия. За да ни покажат, че зеленият бизнес може да бъде и устойчив бизнес, наши ментори в категория “Зелено предприемачество” ще бъдат Елица Ефремова от Junior Achievement, Сергей Петров от Bee Smart и Марияна Хамънова от Cleantech.

Елица Ефремова е човек, който вярва, че всеки може да успее, ако полага достатъчно усилия в правилната посока. За това и работи повече от 10 години в сферата на предприемачеството и образованието, опитвайки се да промени към по-добро средата, в която живее. Елица инициира програма за бизнес-доброволци, като към момента в тази програма има над 100 мотивирани специалисти, които даряват свободното си време на децата в училище и ги учат как се прави бизнес на практика. Според нея, най-важното при осъществяването на една идея е екипът зад нея и желанието тя да види бял свят. А провалите по пътя на успеха и реализирането не бива да плашат никого, дори напротив да служи за добре предаден урок и за още по-силна мотивация. Елица е човек, който обича динамиката, адреналина, доброто вино и мореплаването. Доказва го с реализираните вече щури идеи: гмуркане до потънал кораб, каране на мотор и пилотиране на самолет.

По свой начин е авантюрист и Сергей Петров, който е решил да се бори с един от огромните проблеми на човечеството, а именно изчезването на пчелите. По образование той е авиационен инженер, възпитаник на Технически Университет – София. Но негова слабост са новите технологии и оптимизацията на процесите. Работил е в софтуерната и образователна индустрия, а отскоро е изцяло погълнат от втория си стартъп – Bee Smart Tech. Друг интересен факт е, че Сергей прави първите снимки на България от 30+ километра височина по време на обучението си в образователната програма „Космически Предизвикателства“. Именно тогава той осъзнава, че е роден за предприемач, тъй като с малък бюджет успяват да направят нещо, което не е правено в страната. Неговата рецепта за осъществяването на една идея е тя да носи смисъл за самия човек. На въпроса какво би посъветвал участниците в Идейник, Сергей отговаря така: „Бъдете смели в решенията си. Започнете с възможно най-откачените идеи!“ Освен това той споделя, че в лицето на най-яростните противници е намирал най-добрите си съветници, трябва просто да филтрираш информацията.

Марияна Хамънова, втората дама в менторския екип, завършва висшето си образование в Германия, след което живее няколко години в Италия. Обича да пътува и да се запознава с нови култури, да предизвиква себе си и да се радва на малките неща от живота, защото според нея именно те го правят изключително вълнуващ и неповторим. В момента Марияна работи и живее в България. Създател и управител е на Cleantech Bulgaria – мрежа за зелен бизнес и консултиране в сферата на устойчивите иновации. Други нейни проекти са Back2BG и Green Academy. Тя е от онези щастливци, които живеят и работят, следвайки идеите и вдъхновенията си. За осъществяването на една идея, според Марияна, най-важни са целта, структурата, последователността и упоритостта. Ако човек е обзет от ентусиазъм, трябва да има търпение, защото хубавите неща понякога настина стават бавно. А ако се страхува или сбърка, да си вземе поука и да продължи напред.

Необходимостта от растеж и популяризиране на зеления бизнес у нас кара тези трима професионалисти да обединят усилия в категория “Зелено предприемачество”. Ако и ти смяташ, че зеленият бизнес може да бъде успешен и устойчив, то тогава това е твоят казус.