Нашите ментори: мускетарите в градската среда

В рубриката „Нашите ментори“ ще представим експертите, които ще помагат на участниците в екипите по време на състезанието в генерирането на идеи и изготвянето на техните проекти за даден казус, споделяйки своя опит и давайки насоки за реализацията.

Не може да не сте чували реалния анекдот за чужденците, възкликващи колко малко хора с увреждания има в България. Уви, за българина тази реплика не звучи никак положително, а поредното забито острие.. Това са те: невидимите хора на България – хората с физически затруднения. Темата е важна и болезнена, защото засяга хиляди в България и защото е многократно загърбвана от съответните органи и институции.

Към тази тема трябва да се подходи интелигентно, различно, индивидуално, с опит отвън. Затова и менторите в категория „Градска среда“ са именно такива: находчиви, упорити, с опит и Тук, и Там, и най-важното – искащи да видят България спокойно и удобно място за живеене.

Гергин Борисов завършва Информационни технологии, а от 2001г. се занимава с транспортни системи и следи отблизо развитието им в София. Вярва, че бъдещето на София е зелено, спокойно, удобно, с бърз обществен транспорт и активни пешеходци. Следвайки страстта си да намира решение и на най-трудните проблеми и да оптимизира всичко, което му се изпречи на пътя, Гергин успява да повлияе в избора на една от метростанциите за третия метродиаметър в кв. „Овча купел“ и по този начин да облагодетелства удобството на няколко хиляди софиянци. Гергин е част от екипа на „Спаси София“ – гражданска инициатива, която следи случващото се в столицата ни, идентифицира проблемите в нея и предлага адекватни решения за тяхното отстраняване. В момента основната борба на инициативата е пускането на нощен градски транспорт в София.

Не по-малко упорит е и неговият колега от „Спаси София“ Христо Илиев. Зад гърба си той има вече една победа с общината, в която живее – Младост. Христо успява само за една година да пребори общината и да зарадва своите комшии с нова улица пред блока им – нещо, за което целият блок се бори повече от 30 години. Христо има завиден академичен опит: завършва Европеистика в Софийски университет, а след това и Териториално развитие в Мадрид, Испания. Владее английски, испански и френски езици. Завърнал се е от Испания с идеята да помогне на България да придобие така мечтания от всички ни облик и е удовлетворен от активността и успешното развитие на „Спаси София“ именно в тази насока.

Със същата цел в България се завръща и Валери Гюров. Завършва архитектура в Щутгарт, Германия, въпреки че първоначалното му желание е било да стане автомобилен пилот. През 2009 година става съосновател на „Трансформатори“ – сдружение, което се занимава с проблемите на градската среда, архитектурата и дизайна. Приоритет на сдружението е взаимодействието с държавни институции, неправителствени организации, но и партньорство по проекти с представителства на фирми и търговски организации. Заедно с Никола Михов и Мартин Ангелов движи и проекта СОЦМУЗ – виртуален музей на българския графичен дизайн от 1944 до 1989 година. В момента ръководи фирмата за градски дизайн URBANIK. Една от реализираните му гордости е вертикален асансьор на паркомясто, който издига хората на 12м над нивото на улицата. Уау!

Арх. Гергана Диканска доказва, че макар и тежки, урбанизационните проблеми на нашите градове не са единствено мъжка задача. Архитект по образование и на практика, тя определя себе си като мотивиран и амбициозен човек, отборен играч по дух, с качества на лидер, неслучайно част от ABLE. За Гергана социалната ангажираност е неизменна част от нейното ежедневие – тя е председaтел нa комитет „Службa нa общносттa“ към дистриктнaтa комисия нa Ротaрaкт дистрикт 2482, Бългaрия и паст президент нa Ротaрaкт клуб София Витошa – Изгрев (бел.ред. Ротаракт е младежка програма на Ротари Интернешънъл). Зад гърба си има вече реализиран зелен проект на международно ниво, а страстта й е да открие възможност във всяко предизвикателство. Право в десетката – в градове като нашите, възможности бол!

Общото между четиримата ни ментори е техният нестихващ ентусиазъм и градивно любопитство да дават своя принос в превръщането на градската среда в България в едно приветливо и спокойно кътче. Макар и млади, те имат солидни знания и опит, на които да стъпят. Затова и Гергин, Христо, Валери и Гергана се ангажираха с нелеката и отговорна задача да помагат на екипите, състезаващи се в категория „Градска среда“. Желаем им успех!

Ако вече те заинтригувахме и нямаш търпение да станеш част от техните екипи, кандидатствай индивидуално или с група приятели ТУК.

Очаквайте скоро представянето и на менторите в останалите категории!