Нашите ментори: в битка за психично здраве

В рубриката „Нашите ментори“ ще представим експертите, които ще помагат на участниците в екипите по време на състезанието в генерирането на идеи и изготвянето на техните проекти за даден казус, споделяйки своя опит и давайки насоки за реализацията.

Здравето е може би един от най-ценните ресурси, които притежаваме. Пожелаваме си здраве на рождени дни, празници, Нова година и понякога дори без повод си казваме “живи и здрави”. За съжаление ние често забравяме, че здравето не означава само физически да сме добре, но зависи и от това да се чувстваме добре и да сме пълноценни. Тук идва парадокса, че при физическа болка или дискомфорт търсим бързо консултация с лекар или приемаме медикаменти, но когато душата ни страда или преживяваме тежък момент не обръщаме същото внимание. Дори често ни е срам или страх да споделим за объркването, което изпитваме.

Психичното здраве е тема, която избягваме и не коментираме в обществото. Според Световната здравна организация именно то е причина номер едно за влошаване на качеството на живот. Стотици хиляди хора с психични разстройства по света и у нас са изолирани. За разбулването на това табу и повишаване на информираността на хората ще ни подкрепят менторите в категория “Здравееопазване”Юлия Кошаревска от “Лечение без граници” и Мария Брестничка от “Национална мрежа за децата”.

Здравеопазването се оказва тема, която силно интересува Юлия. След като завършва така мечтаната от дете специалност журналистика в Университета на Западна Англия в Бристол, тя осъзнава, че свободата на словото вече не е най-вълнуващата тема за нея. Затова няколко месеца работи в благотворителна организация, подкрепяща финансистите на здравната система в Англия. Преди години с приятели виждат нужда от повече подкрепа за пациентите, нуждаещи се от лечение в чужбина, и техните близки. Ето защо неслучайно година по-късно по време на „Идеите, това сме ние 2“ участва в създаването на “Лечение без граници”. Благодарение на страхотния екип създават мрежа от доброволци с над 80 човека в 7 страни, които помагат на десетки пациенти и техните семействата с превод, съвети и подкрепа. Предизвикателствата по пътя на реализацията на тази идея я научават да не се отказва въпреки всички трудности, които вижда и да забелязва малките неща и прекрасните хора по пътя на осъществяването ѝ. Точно това ѝ носи удовлетворение по трънливия път към реализирането на една мечта. Юлия съветва всички кандидати да използват малките си “провали” като уроци, които да са новите движещи сили напред, и имат кураж да излезнат извън стандартните рамки.

С не малко предизвикателства се справя и Мария Брестничка през 7-годишния си опит в “Национална мрежа за децата”. Тя е завършила психология, управление на проекти и социология, като освен това е запален читател, пътешественик и сестра на четирима братя.  Най-вълнуващата идея, в чието осъществяване е участвала, е именно Мрежата, която събира много хора и над 130 граждански организации, работещи с и за деца в цялата страна, обединени от идеята за общество, в което всяко дете има свое семейство и се радва на най-добрите възможности за живот и развитие. Именно покрай работата си Мария е заинтригувана от темата за психично-здравно благополучие при деца и има натрупан опит в оценяването на напредъка на различни правителствени програми.

Преминала през различни предизвикателства тя споделя, че всъщност всяка идея изглежда невероятна, докато не я реализираш! Важното е да си наясно защо изобщо се захващаш с нея и защо това е важно. Останалото е въпрос на планиране и критерии, по който разбираш, че си постигнал заветната цел. Но най-важният урок е как да балансираш между „важните, но неспешни“ и „спешните, но не толкова важни“ неща.

Обединявани от стремежа си към създаване на по-добро настояще на нуждаещи се, Мария и Юлия са нашите ментори в категория “Здравеопазване.” С тяхна подкрепа екипите, работещи по казуса “Няма здраве без психическо здраве”, ще имат възможността да допринесат за промяната на живота на все повече хора.

Тази тема вълнува и теб? Включи се  с екип или индивидуално и кандидатствай тук.

Очаквайте скоро представянето и на менторите в останалите категории!