Нашите ментори: „лудите“ ентусиасти в гражданското общество

В рубриката „Нашите ментори“ ще представим експертите, които ще помагат на участниците в екипите по време на състезанието в генерирането на идеи и изготвянето на техните проекти за даден казус, споделяйки своя опит и давайки насоки за реализацията.

Докато в цяла Европа и САЩ доброволчеството се разглежда като висша добродетел, в България то не само че не се възпитава и насърчава, а дори се критикува и се гледа с насмешка. Защото смисълът му остава неразбран. И така изпадаме в ситуация (от българската реалност), при която момиче, занимавало се основно с доброволчество в продължение на години, се явява на интервю за работа и интервюиращият, разглеждайки й CV-то, възкликва: „Но работата, която ние предлагаме, е платена! Вие такава ли си търсите?“

Слава Богу, ентусиазмът на доброволците в България е достатъчно голям и заразен, за да гледаме на ситуацията по-скоро като възможност, отколкото като кауза пердута. Доказателство за това са две млади дами от „ПОдЛЕЗНО“. Юлия Иванова и Теодора Трифонова са като примери от речника под думата „доброволец“: млади, образовани, интелигентни, с авантюристичен и позитивен дух, приемащи всяко предизвикателство като възможност да изградят характер и да развият качествата си.

Юлия се е заела с тежката задача да надбяга времето, като активно участва в 5 неправителствени организации. След обиколки в чужбина с поглед, жаден за знания, е решила да остане в България, в големия град, защото тук ще е най-полезна и е намерила кауза. За дейността си да вдъхва живот на тъмните подлези БЕЗПЛАТНО, тя често е определяна като „луда“. Определение, което тя приема и носи гордо, защото както самата тя казва „лудите носят промяна и развитие“. За нея доброволчеството е възпитателно – работиш за идея, в която вярваш и която смяташ, че ще повлияе положително средата, в която се намираш. А с добър екип от други “луди”, за които напрежението и многото задачи са силна доза адреналин, и със силна вътрешна мотивация всяка идея би се превърнала в реалност.

Теодора трупа ценен жизнен и професионален опит като доброволец. Тя поставя личната организация в центъра на всяка реализирана идея – урок, който няма как да не научиш, когато носиш толкова дини под една мишница. За успеха на всяка своя идея тя влага различна частица от себе си и именно това прави идеята неповторима и уникална. Сравнява реализирането на идея с отглеждането на бобено зърно – изисква много усилия, калява личните и професионални качества, но крайният резултат носи удовлетворение. Урбанист по образование, Теодора силно се вълнува от проблемите на града и бъдете сигурни – „ПОдЛЕЗНО“ е само началото на нейната стихия.

„Треската“ на невероятните идеи не е подминала и Моника Георгиев, която въпреки изключително интересната си и динамична работа като маркетинг директор, определя „Клаксон Прес“ като най-невероятната идея, в която е участвала. „Клаксон Прес“ е колектив от млади хора, които се занимават с разпространяването на ново българско литературно, художествено и музикално изкуство чрез културни събития в различни формати, както и издания на няколко езика. И не това, че 13 години е тренирала канадска борба (естествено, че в Канада!) я прави успешен доброволец в България, а личната й увереност, че няма предизвикателство, с което не може да се справи. Разстояния се прекосяват, партньори се намират, средства се набират, системи се преодоляват – това е доста ценен съвет и към екипите в Идейник. Най-важното е да не се колебаеш, да не се разсейваш с абстрактната картинка, която представлява самата идея, да структурираш план за действие и да го следваш, защото малките детайли са важни.

Предизвикателства не липсват и пред Ангелина Илиева, която всеки ден се изправя пред своите ученици с идеята да направи часовете им по английски по-атрактивни и забавни, и с това – по-смислени. Ангелина е преподавател към „Заедно в час“. Няма как да сте ги пропуснали: тяхната мисия е един ден всяко дете в България да има достъп до качествено образование, независимо кое училище посещава, в кое населено място живее и какви са финансовите възможности на неговите родители. Успоредно с тежката задача да мотивира и организира сладки пубертети Ангелина активно се бори за развиването на понятието „младежки работник“ в България. През 2013г. тя успява да реализира и друга щура идея, а именно радиопредаване “В сесия”, защото радиото е друга нейна страст.

И ако в категория „Градска среда“ намираме предимно мъжко присъствие на ментори, то в „Гражданско общество“ той е само един, но с полезно действие за няколко. За себе си Иван Бондоков първо споменава годините си (34), сякаш в опровержение, че мечтателските каузи са само за 20-годишните. Иван е национален координатор в MoveBG – Гражданската платформа за дебат и общо действие. Тя е и най-невероятната идея, която той е осъществил. И не, всъщност каузата му за промяна на България не е никак мечтателска, а напълно реална. Защото Иван е разбрал, че истинският капитал за промяна е в самите хора и че силната им вяра в собствените им действия е достатъчна предпоставка тази промяна да се случи. Важно е да виждаш къде искаш да стигнеш и да не се страхуваш от провал по пътя.

И дойде моментът на голямата обществена тайна: „Идейник“ е резултат от труда и ентусиазма на доброволци! Знаем, че вече нямате търпение и вие да станете такива, затова хайде с нас! Включи се с екип или индивидуално и кандидатствай за този казус тук.