Иде, иде, иде, #Идейник2!

Стартираме!

В края на жаркото лято и в началото на идейния сезон, е време да обявим старта на дългоочакваното второ издание на Идейник. След бурните емоции, дискусии, креативността и положителните резултати, които предизвика #Идейник1 започва и още по-предизвикателният #Идейник2.
Тази година имаме амбицията да съберем още повече активни, мислещи и идейни българи от всяка точка на света. За да осъществим тази цел, сме подбрали осем казуса, по които ще се твори през предстоящата есен. Във всяка категория ще се състезават по 3 екипа, които ще посеят своите идеи и ще ги развият в пораснали проекти през различните етапи на Идейник. Всички отбори ще имат ментори, които да ги напътстват в този процес, а проектите им ще бъдат оценявани от експерти в съответните сфери.

Казусите

Започваме с казус в основополагащата промяна сфера на образованието – „Сподели и подобри: твоите добри практики за образование“. Основната цел е да предизвика работещите по него да създадат начини, условия и методи за споделяне на успешни обучения за учители и на преподавателски техники. Ще е полезно, ако участниците проучат потенциални училища, които да се включат, да намерят и съберат най-доброто от световните образователни практики. Главното предизвикателство пред тях ще е да измислят как да се трансферират знания от учител към учител.

Следващият казус е в една също толкова значима и наболяла сфера – здравеопазването. Най-предизвикателно заучастващите отбори ще бъде да се промени начина на действие в здравеопазването от реактивно към проактивно – „Грам превенция е килограм здраве“. Тази нелека задача има много измерения от начина на мислене на пациентите, през медицинските практики до средствата отпускани за превенция. Оставяме на вас, смели участници, да решите по кой път да поемете.

Ние се насочваме към следващата категория „Здравословен начин на живот“, която предполага че се чувстваме жизнени и добре. Тук не очакваме съвети за хранене, диети или фитнес програми. В тази посока творческото поле е повече от широко. Но ние сме избрали да се фокусираме над това „Как да оценим здравословността на храните в търговската мрежа“. Защото и най-упоритите тренировки не дават резултат, ако не даваме добро гориво на нашето тяло.

В това издание на Идейник не можем да подминем и храната за душата – изкуството. По темата за култура и изкуство може да се направи много, но ние решихме да се насочим към бъдещите малки творци. Силно вярваме, че в децата на България се крие ключът към промяната, за това не можахме да подминем задачата „Запали интереса на децата към изкуството“. Не се съмняваме, че на екипите тук ще им бъде изключително забавно.

FB_Post_ETAPI_1
За да бъдем активни, в това издание на Идейник ще бъдем и туристи. Следващият казус е в сферата на туризма в едно от неговите измерения, което е не само физически активно, но и екологично. Екипите ще вложат сили и енергия в задачата “През България с колело – стимулиране на велотуризма у нас”. Може ли нашата страна да е велодестинация? Участниците може дори да тестват практически някои маршрути в България.

Друг често обсъждат въпрос, но и често пренебрегван, е проблемът с градската среда. Това е средата, в която живеем, всеки ден, колкото и отблъскващ или мрачен да е, не можем да избягаме от сивия градски пейзаж. Полемики около гражданското недоволство са доста често срещани, но рядко са водели до (положителни) резултати. Ето защо те предизвикваме да споделиш как гражданите да участват в промяната на градската среда в казуса „Промяната на градската среда. Граждани, вход свободен!“.

Тъй като напоследък често говорим за еко, следва темата за зеления начин на живот. Всеки иска да живеем на една по-чиста планета. Не съмняваме, че искате зеленият начин на живот да не се изчерпва с няколко пролетни кампании. Но пък всеки от нас е част от проблема със замърсяването на планетата. За да бъдем част от решението, понякога е нужна съвсем малко воля и малка крачка в правилната посока. Рециклирането на боклука е един достъпен до всички нас метод. Очакваме вашите зелени идеи по темата „Рециклирането – от задължение към удоволствие“.

И на последно място, но не и по важност идва огромната нужда от бдителни и активни граждани в днешното общество, които изискват. Тук не говорим просто да се сочат с пръст нещата, които не ни харесват и да се оплакваме. Необходимо е да сме информирани, да поемаме инициативата и да реагираме по въпросите, които ни вълнуват. Нередностите и своеволията нямат място в едно будно гражданско общество. Призоваваме те: „Събуди гражданин, отключи будител!“.

Надяваме се, че сред нашите осем предложения намери интригуващ за теб казус и че провокирахме желанието ти да споделиш твоите идеи. Заедно с други будни и активни българи и с помощта на нашите вдъхновяващи ментори ще имаш възможността да ги развиеш в успешни проекти през предстоящия #Идейник2.

Кандидатствай сега тук!

Регистрацията е отворена до 15 септември. Заедно ще посеем идеите и ще пожънем плодовете на промяната.