НАШИТЕ ЕКИПИ: Трансформатори на грижата за психичното здраве

В рубриката “Нашите екипи” ви представяме участниците в Идейник, хората, които работят по своите проекти, искат промяната и имат идеи как да я постигнат. Избрахме да ви представим един от екипите в категория „Здравеопазване”.

Екип Trans4mers смята, че психичните болести са болести като всички други, стига да имаме смелостта да ги назовем и признаем. Според тях едно общество, което не се грижи за болните и слабите, не може да очаква да успее. Темата за психичното здраве е обвързана с много предразсъдъци, които могат да бъдат стопени, но се изисква издържливост, търпение и любов. Те казват, че е нужна цялостна промяна на мисленето, за да успеем да обновим структурите и да дадем надежда на хора, които имат нужда от помощ.

Всички те живеят в различни точки на Европа, като някои от тях имат опит и отвъд океана. Представяме ви Елица Чипева, Мина Перянова, Владислав Бонев и Златил Давидов.

Елица живее в Мюнхен  и се занимава професионално с психология, преподавател е и психотерапевт. Тя е човек, който вярва в хората и посвещава времето си на тях. Стреми се да им бъде полезна и да ги придружава по пътя им дотам, докъдето не могат да отидат сами. Обича родината си и иска да бъде полезна преди всичко на нея. Не сме сигурни, че ще повярвате, но Елица може да преминава граници дори и без виза. Освен че е имала късмет, причината е била повече от хубава, защото е била студентка на разменни начала в Мексико. Доколкото знаем, нито ЦРУ, нито ФБР са по следите ѝ.

Мина е лекар по образование, душа и сърце и също живее в Мюнхен. Нейната мотивация да се включи в Идейник е лично преживяване по време на защитата на докторската ѝ работа, което ѝ доказва, че понякога най-ценното ни нещо – разумът – също може да откаже и тогава сме загубени. Мина обича предизвикателствата, но още повече обича да ги преодолява, заедно с ангажирани и креативни съмишленици. Счита, че подобряването на условията на живот на обществото е предизвикателство, което заслужава усилията на всеки. Мина обича пътешествията и обожава Мексико и мексиканската култура. Преди време е направила всичко възможно, за да прекара 3 незабравими месеца там, изпълнени с щури и опасни преживявания.  

Третият член Владислав е единственият, който живее в България. Занимава се с финанси и по-конкретно с търговия на акции на американския пазар. Преди време напуска своя работодател и създава собствен проект. Намирането на качествени партньори и членове на екипа е предизвикателство, което среща и до днес. Един от най-трудните моменти е да накараш хора, които са доста различни като психология да работят заедно и да си помагат в бизнес, който е ориентиран към личните успехи, а не към екипната работа. Тъй като професията му не е социално ориентирана, при всяка възможност се опитва да компенсира това и да помага на хора около себе си, които имат нужда, но нямат финансовата възможност да постигнат целите си. 

Златил прекарва близо 10 години зад граница – пет от тях учи в Германия и Швейцария, а после се премества да работи в Англия. Започва кариерата си в сферата на финансовото консултиране в медицинския сектор. В момента е в Лондон – банкер, финансист и инвеститор в непублично търгувани компании. Иска да използва личния си опит в позитивни проекти и винаги търси възможностти да ги реализира в България. Обича трудно постижимите цели, както и хората, които не се страхуват да ги преследват.

Екип Trans4mers e установил, че повечето хора трудно признават пред самите себе си, че имат проблем и нужда от помощ. Затова смятат, че много потърпевши могат да се възползват от улеснен достъп до специалисти и информация без първоначални обещания, задължения и ангажименти. Дори преодолявайки тези първи трудности, нуждаещите се се сблъскват с въпроси като: “Кой може да ми помогне?”, “Къде да намеря специалист?”. Най-често хората търсят първоначална информация в Интернет.

Те предлагат решение с платформа, на която да се предлага онлайн консултация и при необходимост ефикасна психотерапия от акредитирани специалисти и с която да се ангажират съвкупност от институции. Според тях това е метод, използван в други страни  и в много случаи е по-успешен и по-своевременен от директна терапия в лекарски кабинет. Така едновременно се създава алтернатива на физическите прегледи и се улеснява достъпът до специалисти в цялата страна, както и се реализира първа стъпка в създаването на мрежа от грижи за психичното здраве чрез интегриране на услугите в здравната, социалната и образователната сфера. Благодарение на възможността за регистрация 24/7 и първоначална анонимност на пациента те се надяват да постигнат избягване от стигмата и предоставяне на качествена помощ от млади специалисти в психичното лечение.

Екип Trans4mers гледат и в бъдещето и смятат, че след като се разрасне, тази платформа може да предлага и “мобилна психотерапия“, насочена към провинциални региони с труден достъп до подобни медицински услуги. 

Ако проектът те е заинтригувал, очаквай скоро тяхната проучвателна анкета в Фейсбук. А може би искаш да станеш част от първия екип специалисти, който ще консултира онлайн нуждаещите се от психична грижа?