НАШИТЕ ЕКИПИ: Ежедневните добродейковци в действие

В рубриката “Нашите екипи” ви представяме участниците в Идейник, хората, които работят по своите проекти, искат промяната и имат идеи как да я постигнат. Продължаваме с екип добротворци в категория „Гражданско общество”.

Екип Нитро са петима млади хора, избрали да са будители от „Заедно в час“. Силно вярват в доброволчеството и неговото съдействие за развиване на професионални и личностни умения и компетенции. Участниците притежават опит от чужбина, следвали или работили в Европа и САЩ. Имат изключителен усет към сектора образование и се стремят да използват иновативни обучителни методи в училищата, в които преподават. Те са Борислава, Мила, Юлия, Златка и Стефан.

Борислава се изявява като учител по английски език. Участвала е в няколко неправителствени организации в Нотингам, където е завършила висшето си образование. Това й дава увереност в екипната работа с различни по възраст, етнос и професия хора. Все още се бори с чувството си за несправяне с работата като учител, но смята за своя кауза да вдъхне надежда на младите хора да се развиват и да постигнат мечтите си. Чрез поемането на лична отговорност и  с упорит труд се постигат сладки победи в кариерата и живота.

Златка е координатор на инициативата Образование България 2030. Била е за кратко в САЩ, Египет и Франция. Освен това Златка има завиден набор от доброволчески инициативи: била е преводач на сайта на Българска Фондация Биоразнообразие и е помага за София Филм Фест, участвала е и в проект за защита правата на децата. Вярва, че успехът на бъдещите поколения е в почерпване на опит от младите активни и високообразовани учители.

Мила е работила и следвала в Шотландия. Като част от Заедно в час и Exchange Scotland организира и провежда семинари за справяне с тормоза в училище и расизма. Първото й изправяне пред клас от 28 апатични тийнейджъри е било нейното най-голямо предизвикателство в живота, което преодолява благодарение на упорития си инат и личния подход. Нейната рецепта за справяне във всяка ситуация е предварителен план за действие и умения за импровизация, дори да звучи като две пълни противоположности. 

Юлия е последната дама в екипа, но не и по важност. За кратко тя е била участник по Еразъм в Белград. Умее да приоритизира задачите в ежедневието си и да се раздава в учителската професия. Признава, че първата й година в ролята на будител не е била лесна, но подкрепата от близки и приятели й е помогнала да се справи. Води я вярата в смисъла от работата й и че всеки има потенциал да се развие като отговорна и успешна личност.

Стефан е целеустремен, упорит и вярва в своите възможности, посветил се е на трудни за постигане мечти и на романтика в живота. Родом е от Асеновград, но живее в София. Макар и да не се е задържал в чужбина за по-дълго, Стефан притежава ценен опит в изготвянето на стратегически планове, комуникацията с много хора и изпълняването на много задачи едновременно. А може би най-силната му страна е, че винаги спазва крайни срокове.

Идеята на екип Нитро се казва “ДоброДействай” и ще представлява онлайн социална платформа и мобилно приложение, вдъхновяващо извършването на добри дела и доброволстване в ежедневието на българите по света и у нас, чрез изпълнение и споделяне на достъпни и забавни с игровия си елемент предизвикателства. Фокусът е върху всички малки геройства и добрини, които осъществяваме в ежедневието си. Екипът вече е създал фейсбук страница „ДоброДействай“ и маратон с ежедневни предизвикателства. Там се публикува видео и снимков материал за направени добри дела на различни места от различни ползватели на платформата. Всеки има възможност да коментира и споделя с приятели своите малки добродетелства. Ще се създадат месечни предизвикателства и ще се събират точки при изпълнението им. Основната цел е да се изгради едно активно гражданско общество, способно на добрини в ежедневните си дейности.

Екипът планира да включи и образователен елемент чрез въвеждането на „Добродейковци“- забавни анимационни персонажи, изобразяващи различни видове добрини. Интересно е, че Нитро търсят и образователен елемент, който цели постигане на глобалните цели на ООН за устойчиво развитие 2030.

Платформата ще изгради една ефективна и сплотена общност от доброволци и организации, работещи заедно за укрепване на гражданското общество в България и изграждане на добродетели.

Добродействай и ти!