НАШИТЕ ЕКИПИ: Тук, до вас!

В рубриката “Нашите екипи” ви представяме участниците в Идейник, хората, които работят по своите проекти, искат промяната и имат идеи как да я постигнат. Продължаваме с втория от екипите в категория „Здравеопазване”.

Екип Next2U смята, че водещият проблем, свързан с психичните заболявания е борбата с т.нар. стигма и дискриминация на обществото към страдащите от подобни състояния. Като възможно решение за това те считат, че е необходимо постигането на по-широка обществена гласност относно симптоми, проявления, техники за справяне, реакции на работното място като първа стъпка към елиминация на клеймото „психично болен”. С тази задача са се заели две изключително симпатични млади дами Теодора Атанасова и Петя Михова.

Теодора живее от дълго време в Кипър и работи като офис – мениджър. Има многостранни интереси – завършила е кинорежисура в НАТФИЗ, после Управление на човешки ресурси и скоро ще завърши Многостранна дипломация. От около година обръща сериозно внимание на понятието „Емоционална Интелигентност“ (EQ) с цел да започне докторантура в близкото бъдеще и пряко я свързва с психичното здраве на човека. Открила е, че чрез развитието на EQ хората могат да разгърнат пълния си потенциал и да намерят щастие в настоящето. Освен това Теодора е активен член и на „Лечение без граници“, помага и в местна кипърска организация за посаждане на дървета. Мотото ѝ е „Няма невъзможни неща“, а мотивацията ѝ се крие в желанието и да създадем свят, където конфликтите се разрешават чрез преговори, а не с войни. Вярва в промяната към добро, чрез обучение, доброволство и лидерство, както и чрез личен пример!

Петя живее в Холандия и учи бакалавър по ICT And Software Science. Има завидно дълъг списък от организации и доброволчески инициативи, в които се е включвала: AIESEC Bulgaria, Българския младежки Червен кръст,  международни проекти срещу агресията и насилието, за по-здравословен живот, за устойчивост и др. Иска да вижда българите по-усмихнати, по-доволни, да оценяват малките неща от ежедневието, слънцето, почивния ден, както го правят хората в някои други страни. Счита, че „там“ хората си помагат повече при нужда. Дълбоко вътре в себе си знае, че няма да има по-подходящо време да бъде част от промяната. Вярва, че поставянето на цели, следването им и делата, стоящи зад тяхното реализиране, могат да донесат радост и удовлетворение, което да остане във времето и това да допринесе за една по-добра, развита и горда България. Мотото  е „Don’t run away, but Face and Solve the problem!“

Екип Next2U са избрали да създадат платформа, вдъхновена от идеята, че винаги ще има някого до нас, който ще може да ни изслуша, помогне, посъветва или облекчи, по какъвто и да е начин менталното ни състояние. Ще бъде „тук, до нас“, защото през трудни периоди не си сам, винаги има хора, споделящи твоето положение, които са също уплашени да говорят открито, но биха желали да намерят помощ виртуално. Идеята им е по всяко време, навсякъде, и от всяко устройство, било то мобилен телефон, таблет, или лаптоп, потребителят да има достъп до платформата и да може да получи необходимата помощ.

Целева аудитория на проекта са хора, страдащи от леки форми на психично разстройство. Платформата ще предлага инструменти на потребителите за установяване на техния проблем, а след това ще дава оценка за психичното им здраве и предложение за алтернативни решения според състоянието на пациента и нужните действия, които е желателно да предприеме. Желаещите ще могат да използват платформата безплатно.

Ние вярваме, че Next2U ще помогне на много хора да се справят, преди проблемът им с психичното здраве да се задълбочи и да се стигне до опасни последствия. Петя и Теодора са малък екип и ще имат нужда от подкрепа за реализацията на тази идея, която си струва и ще е част от промяната. Може би ти ще застанеш „до тях“?