НАШИТЕ ЕКИПИ: Идейковците от чужбина идват на помощ и дават идеи

В рубриката “Нашите екипи” ви представяме участниците в Идейник, хората, които работят по своите проекти, искат промяната и имат идеи как да я постигнат. Решихме днес да представим втория претендент в категория „Образование”.

Екип  „Идейковци” вярват, че българите с опит в чужбина могат сериозно да допринесат за промяна на образователната система в България, която те смятат за старомодна. Те са на мнение, че с тяхна помощ можем да приложим чуждите системи у нас, пригодени за нашите нужди. Ралица Комсийска, Христина Димитрова и  Максим Сарандев са силно мотивирани млади хора, обединени от общата цел да допринесат за подобряването на образователната система в България. Ето повече информация за самите участници:

Ралица завършва бакалавър в Манчестър, в момента учи магистратура по международно и европейско право в Тулуза. Гордее се, че въпреки трудностите се е справила с предизвикателстовото да учи в чужбина. За Ралица важни са три неща: труд, постоянство и желание за успех. След като завърши, тя иска да се завърне в България и вярва, че ще намери успешна реализация в родината. Личната ѝ кауза е да убеди повече хора да останат в България.

Същата цел си е поставила и Христина, която вярва, че младите хора могат да намерят реализация в родината. Тя учи „Мениджмънт” в Шотландия и работи в сферата на дигиталния маркетинг и новите информационни технологии в Абърдийн, Шотландия. През свободното си време пише поезия и се занимава с благотворителна дейност. Обича предизвикателствата, срещите и работата с нови хора. 

Макс е единственото мъжко попълнение в екипа, има силно изявено жеалние да помага на хората и е категоричен, че ще работи и дава всичко от себе си, за да бъде полезен на обществото и родината. Има шест години опит в сферата на програмирането, както и интереси и познания в хуманитарните науки. Макс вече е участвал в проект в сферата на образованието, където е разработвал приложение за помощ по математиката за ученици от 6ти до 12ти клас.

Основният проблем, който участниците са си поставили за цел да решат е липсата на информираност относно възможностите за развитие, които се предлагат в България, която е една от основните причини младите хора масово да напускат страната и да намират реализация в чужбина.

“Идейковците” предлагат разработването на интернет платформа, състояща се от форум и социална мрежа. Във форума ученици ще споделят своите проблеми, а хора от чужбина ще им помагат да ги разрешават. Самите администратори ще следят отговорите и решенията по дадените проблеми. На най-добрите ще бъде предлагана работа в България. Разделите в тази секция ще бъде изцяло насочена към българите у дома и ще са свързани  с помощ (относно въпроси, свързани с училища, университети или реализация) или даване на нови идеи (които по-късно да бъдат взаимствани от деца или учители).

Участниците са убедени, че създаването на тази платформа ще способства за подобряване на общуването и ще бъде източник на повече информация за ученици, студенти, преподаватели и дори работодатели. Реализацията на този проект би привлякъл повече млади хора да се върнат или да останат в България, тъй като в момента това е един от главните проблеми за тях.

А ти какво мислиш?