Нашите ментори: Будните 3-ма за промени в образованието

В рубриката „Нашите ментори“ ви представихме експертите, които ще помагат на участниците в екипите по време на състезанието в генерирането на идеи и изготвянето на техните проекти за даден казус, споделяйки своя опит и давайки насоки за реализацията. Последни, но не и по важност ви запознаваме с ентусиастите, помагащи в казуса “Привличане на българи с опит в чужбина към работа за промяна на образователната система.

Всички сме чували колко са важни за развитието на едно дете “първите седем”, а изключително важно е и развитието след това, за което много повлиява и образованието. В днешното време на бързо развиващи се технологии и много информация децата имат нужда от нов подход и различен начин на обучение, защото образователната система не винаги отговаря на техните нужди.

Значението на промяната в образователната система в България осъзнават и нашите ментори в категория Образование. Те вярват, че всяко дете има право на качествено образование и подобряването на системата е възможно!

Ангел Георгиев вече почти 10 години се занимава с обучения. Преди 2 години напуска високоплатена работа в чужбина и се завръща в България с ясната цел да води обучения в ИТ индустрията. Тогава няма осигурена работа, но днес вече е част от първия български софтуерен университет. Приема, че да обучава хората е неговото призвание и най-голямата му награда е учениците му да задминат неговите постижения. Според него е най-важно да вярваш силно в идеята си и да виждаш истински смисъл в реализацията й. Всичко друго става с много труд. Това е и неговият съвет към участниците – да си изберат идея, за която ще мислят постоянно и ще направят всичко да реализират.

В напътствията за промяна към нашите екипи ще се включи и Мая Уорнър. Тя завършва Английска филология и магистратура в Софийски университет, след което работи като преводач на свободна практика, обучавала е и екипи от различни компании по английски език. През 2012-та става учител на Заедно в час и преподава английски в единственото СОУ в Самоков, споделя, че това са били “най-готините ученици в България.” Изключително горда е, че нейните ученици организират спонтанно спектакъл в помощ на свой съученик, който завършва с пълна зала, много сълзи от щастие, много горди деца, едно трогнато и признателно семейство и по-сплотена и вдъхновена общност. В момента е част от екип Прием в “Заедно в час” и ролята ѝ е да намира мотивиращи учители за най-готините ученици. Според нея всеки, захванал се с някаква идея, не трябва да забравя какво го е мотивирало да започне да работи по нея и да знае какви качества, умения и нагласи ще (до)развие в себе си, ако стигне до край.

Да привлича мотивирани учители е работата и на Нели Кочева, третият ни ментор в категория Образование. Тя завършва бакалавърска степен в Софийския университет, специалност География и биология. В момента следва магистратура Бизнес администрация – Развитие на човешките ресурси в същия университет. Преди да се присъедини към екипа на Заедно в час Нели е работила в Контакт центъра на голяма телекомуникационна компания. В момента е мениджър привличане на кандидати в „Заедно в час„. Тя се присъединява към организацията, защото твърдо вярва в мисията на Заедно в час и я възприема като своя собствена.

Желанието за подобрения в образованието и работата за промяна на системата обединява нашите ментори да се включат в казуса “Привличане на българи с опит в чужбина към работа за промяна на образователната система,” защото опитът от чужбина може да подпомогне промяната в България.