Какво ни вдъхнови да създадем Идейник

В последните години много наши приятели и съмишленици на сдружение „Тук-Там“ зад граница ни питаха как могат да се включат от разстояние. Въпросът не беше как да дарят пари, а как да споделят опита си, да се включат в положителната промяна на България, споделяйки видяното и наученото навън, макар и на стотици километри от родината. Така се роди идеята за онлайн платформа за споделяне на успешен опит и идеи за положителна промяна от българи, които живеят в чужбина. Концепцията се представи от Христо Бояджиев и Бойко Благоев от „Тук-Там“ в рамките на конкурса NewBornIdeas на телекома Vivacom и се класира на първо място, с което спечели финансова подкрепа за реализирането на платформата.

Защо?

Това, което целим с Идейник, може да се обобщи в 3 изречения:

  • Хората ТАМ да видят, че в България се случва положителна промяна и да се чувстват полезни като част от тази промяна.
  • Хората ТАМ да видят, че на България ѝ пука за тяхното мнение, което би спомогнало и при решение за тяхното евентуално завръщане в страната.
  • Хората ТУК, които са активни и дейни, да се възползват от допълнителен опит и идеи.

Концепцията на проекта премина през много метаморфози, намирахме нови и различни привърженици и така достигна до идеята за онлайн състезание за обмяна на идеи по обществено значими проблеми и изготвяне на работни проекти с цел тяхната бъдеща реализация. За нас беше важно не само да генерираме иновативни и прогресивни идеи, но да дадем начало на проекти, коите се превръщат в реалност.

Така дойде идеята за партньорство с „Обединени идеи за България„, организатори на  форума „Идеите – това сме ние”. От 2012г. насам всяка година в началото на септември, българи от страната и чужбина се събират в рамките на четири дни, за да създадат и развият идеи за разрешаване на предизвикателства от обществено значение. Екипи от участници работят по изготвянето на проекти в различни области, а след форума продължават дейността си по осъществяването на тези проекти. „Идейник“ ще се превърне в своеобразна онлайн форма на форума и ще се опита да привлече онези българи в чужбина, които не могат да присъстват на живо, но с радост биха се включили онлайн в развиването на интересни идеи в проекти.

Най-голямото ни вдъхновение са проектите за пример, които жънат успех, а не на последно място успяват по нов и интересен начин да помогнат за подобряване на заобикалящата ни среда. Представяме ви някои от тях:

Лечение без граници

В сферата на здравеопазването например, Лечение без граници, проект създаден през 2013г., подкрепя българи, лекуващи се извън страната чрез своята мрежа от доброволци. Организацията предоставя полезна информация и насоки и помага в комуникацията на местния език по време на престоя на лекуващите се в чужбина. Към момента Лечение без граници има над 70 доброволци в седем страни.

10802033_754383414631503_7886555848004795495_n

ПОдЛЕЗНО

Друг проект, който цели да даде нов живот на една важна част от градската среда в столицата, а именно подлезите, е ПОдЛЕЗНО. Идеята е чрез изкуство и културни събития подлезите да се превърнат в по-светли, оживени и приятни пространства.

Инициативата има вече два успешни проекта – подлезите „Загоре” и „Жендов”, като и за двата е спечелила финансиране съответно от Столична Община и Асоциация за развитие на София. Днес, минувачите през подлеза „Загоре” могат да се радват на пана, картини и пейки, създадени от екипа на проекта през лятото на миналата година. Темата за втория проект, по който екипът работи година по-късно, пък е музика, като успява да превърне подлеза „Жендов” в красиво изрисувана сцена за улични музиканти и танцьори.

11994263_10207308048557565_965653168_n

Таратанци

А когато става въпрос за танц, друг проект, роден през третото издание на форума „Идеите – това сме ние”, е Таратанци, който е съсредоточен именно върху това изкуство. Инициативата, с която стартира проектът, е създаването на инсталации на различни места в града, чрез които жители и гости да могат да научат стъпките на традиционни български хора. Целта на инициативата е да улесни достъпът и връзката с танцовото изкуство в градска среда.

В последствие екипът изработва подобна инсталация, която е преносима и може да бъде използвана вкъщи или другаде за самостоятелно изучаване на танци. За този проект организацията печели финансиране от конкурса за социално предприемачество Rinker’s Challenge.

11998776_10207308049517589_12084789_n

Ако и ти искаш да се включиш в промяната на заобикалящата ни среда, включи се в „Идейник“ и кандидатствай за някой от екипите.