Привличане на българи с опит в чужбина към работа за промяна на образователната система в България

Нашето предизвикателство в категория „Образование“ ще е насочено към подобряването на образователната система в България с помощта на българите с опит и образование в чужбина. Ментори ще бъдат Нели Кочева и Мая Стоянова-Уорнър от „Заедно в час“ и Ангел Георгиев от Software University. Ето и повече подробности за казуса.

Каква е причината за възникналия проблем?

Редица международни изследвания показват, че образователната система в България не предоставя равен достъп до качествено образование на всички и бъдещето на много деца се определя от техния социално-икономически статус и населено място, в което живеят. За да се реши този и много други проблеми в системата, в нея трябва да влязат мотивирани хора с лидерски потенциал, показали успехи в различни академични и професионални области. Голяма част от тези хора, необходими на образователната система, за да се подобри, в момента завършват или вече са завършили университети в чужбина.

Кой е засегнат?

От една страна всички деца в България, които в момента не показват пълния си потенциал и имат нужда от учители, които да повярват в тях. От друга – българите, които сега завършват или вече са се дипломирали от университет в чужбина и се колебаят дали да се върнат в България, за да допринесат за подобряване на страната.

gcen-equity

От колко време съществува проблемът?

Няма точна дата, която да бележи началото на този проблем. За съжаление, той не е ограничен и само до един конкретен регион в страната, проявленията му се усещат навсякъде в България. Ситуацията се усложнява и от постепенното разширяване на пропастта в постиженията между ученици, които завършват престижни средни училища, след това престижни университети (най-често в чужбина), след което лесно намират реализация в избрана от тях област и ученици, които завършват масови средни училища, където не успяват да получат необходимото за бъдещата им реализация качествено образование.

В какво се изразява негативният ефект на проблема в настоящата ситуация?

Все още малък процент от българите, учещи или завършили в чужбина се мотивират да се върнат в България и да работят за подобряване на образователната система у нас. Тези хора, натрупали знания и развили в себе си необходимите умения, могат да окажат реален ефект върху системата и да спомогнат за това все повече деца да имат достъпа до възможностите, които те самите са имали.

Ако този казус те е заинтригувал, събери екип или кандидатствай индивидуално ТУК.