Няма здраве без психично здраве

Предизвикателството ни в категория “Здравеопазване” ще засегне темата за психичното здраве, която не се коментира свободно в България и по-скоро предизвиква смут. Ментори ще бъдат Мария Брестничка от „Национална мрежа за децата“ и Юлия Кошаревска от „Лечение без граници„. Какво е тяхното разбиране за проблема, ще научите тук.

Какво е “психично здраве”?

Най-простият отговор на този въпрос е “да се чувстваме добре и да сме пълноценна част от обществото”. Световната здравна организация разглежда здравето като цялостно физическо, психическо и социално благополучие. В този смисъл, говорейки за здрави хора, това не се отнася само до физическата цялост, а и до собственото ни усещане за благополучие и участие в общността. Психичното здраве не е просто отсъствието на психична болест, а цялостно благосъстояние, при което човек може да:

  • разгърне потенциала си
  • да се справя и наслаждава на живота
  • е пълноценен сред семейството и приятелите си, на работното място и в обществото
  • разбира и изразява различни и адекватни емоции

Каква е причината за възникналия проблем?

Психичното здраве в България е тема табу. Причините за това са много: народопсихологията ни, незнанието, натрупаните клишета и стереотипи и необмислена (понякога и несъществуваща) държавна политика.

Кой е засегнат?

Всички – някои в по-голяма степен, други в по-малка, но най-важен е проблемът при децата. Когато говорим за психично здраве, можем да говорим както за грижата за хора, диагностицирани с психични проблеми, така и чисто и просто за емоционалната интелигентност на тийнейджърите. 

wish_i_wasnt_everybody_has_a_brain

От колко време съществува проблемът?

Винаги е съществувал. Грижата за психичното здраве винаги е била необходима.

В какво се изразяват негативният ефект от проблема?

Според данни на Световната здравна организация, един на всеки четирима жители на планетата в някакъв момент от живота си има нужда от психологическа помощ. По данни на PLOS Medicine в световен мащаб депресията е втората най-разпространена причина за нетрудоспособност.

Според различните статистики, всяка година в България се самоубиват между 600 и 1200 души. За съжаление не съществува единна статистика.

Повече от 20% от населението на България страда от повече или по-малко изразени психични разстройства, но рядко се обръща към специалисти. Това влошава качеството на живот, намалява трудоспособността и има цялостно отражение както върху самочувствието на отделния човек, така и върху икономическия статус на страната. България е на последно място в Европа по грижа за психичноболни хора според доклад на The Economist Intelligence Unit.

Психичното здраве засяга всеки от нас – всеки преминава през моменти, в които е тъжен, страхува се или е ужасен от нещо. Някои от най-честите причини за това са загуба, стрес, самота, безработица, бедност. В повечето случаи тези моменти отминават сами, но понякога те стават по-сериозни. Това може да се случи на всеки, във всеки един момент.

С особена сила това важи за детското психично здраве. Местата, на които се предлагат диагностика и психична помощ на деца са малко и често трудно достъпни. Липсва проактивен подход за превенция на рискови фактори и за подобряване на качеството на живот на децата.

Отношението на обществото и медиите към болните е стигматизиращо и дискриминиращо.

Всички се страхуваме да говорим за психично здраве, често неглежирайки симптоми на депресия и други разстройства. Дори и изразът “психично здраве” е табу.

Ако този казус те е заинтригувал, събери екип или кандидатствай индивидуално ТУК.